0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Bir karikatürün hatırlattıkları

Yukarıda gördüğümüz karikatür pazartesi günkü (29.04.2019) Güneş Gazetesinde yayınlandı. Oldum olası karikatüristleri dünyanın en zeki insanları olarak kabul ederim. 

Zaman zaman öyle karikatürlerle karşılaşırız ki, bin sayfalık kitapla anlattığınız bir konuyu, karikatürist birkaç çizgiyle öylesine resmeder ki, köşe taşı gibi cuk diye yerine oturur ve o bin sayfalık kitabın yarattığı algıdan, daha net güçlü bir algı yaratır!.. 

Şu satırları okurken, etkisinde kaldığımız birkaç karikatürün hemen her birinizin zihninde canlandığına eminim!.. 

Şu yukarıdaki karikatüre bir kez daha dikkatlice bakın: Trump döneminde Amerika Birleşik Devletleri ile Suudi Arabistan ilişkilerini bu kadar net ve etkili anlatan başka bir şey (haber, film, makale, kitap) gelebilir mi?.. 

50 sene 100 sene sonra bir tarihçi ABD-Suudi Arabistan ilişkilerini yazmaya kalksa, bu konuda tek satır bir belge, bilgi olmasa bile, sadece şu karikatüre baksa, herhalde yazacağı şeyler için bu malzeme yeter!.. 

Beytullah’da namaz kılan, hurma ve zem-zemle iftar eden, bu kavm-ı necib diye şuur altımıza nakşedilen, Allah’ın indirdikleriyle ülkesini yöneten(!), kutsal toprakların sahipliğini üstlenen bu muhteremlere şunu soralım: 

Allah Resulü’nün “mümin kardeşinin derdiyle dertlenmeyen.., komşusu aç iken tok yatan… bizden değildir” meâlli sözlerini hatırlatarak; ey petrol zengini kardeş, ey emirü’l-mümin sıfatını telaffuz edemesen de, tavırlarınla tüm dünyanın gözüne sokan ihvan, şu altı milyonu aşkın masum Suriyelilere yedi yıldır bakan Türkiye’ye üç-beş kuruş gönderemez miydin?.. 

Allah Resulu yalan söylemeyeceğine göre, sen nasıl Müslümansın?. Üstelik o Amerika’ya haraç olarak verdiğin para, babandan sana kalan alın teri ile kazanılmış miras da değil!.. Ümmetin parası, ümmetin!.. İçinde tüyü bitmemiş yetimlerin de hakkı var!. 

Neyse, ben lafı daha fazla uzatmayayım da, Gazetedeki haberi aktarayım, biraz da siz düşünün sevgili okurlar: 

ABD Başkanı Donald Trump, Wisconsin'de düzenlenen bir etkinliğe katılarak, burada Suudi Arabistan’la ilgili ilginç bir detayı kamuoyuyla paylaştı. Trump, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud’u aradığını belirterek, “Suudi Kral'ı severim. Kral’a ‘Sizi korumak için k.çımızı yırtıyoruz ve sizin çok paranız var’ dedim. O da ‘Beni neden aradın ki? Daha önce kimse (herhangi bir ABD Başkanı) beni bu nedenle aramamıştı’ dedi. Ben de ‘Onlar salaktı da ondan’ dedim ve parayı yolladı” diye konuştu. Trump ayrıca, “Tek telefonla bize 500 milyon dolardan fazla para verdiler. Biz onları koruyoruz. Bunlar zengin ülkeler. Ayrıca bizden çok şey de satın alıyorlar” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Çelik Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX